Lekapcsolhatják az Internetet? Összeomolhat-e az európai energiahálózat? – Politikai Hobbista Süli Jánossal 2021.11.18.

Lekapcsolhatják az Internetet? Összeomolhat-e az európai energiahálózat? - Politikai Hobbista Süli Jánossal

Lekapcsolhatják az Internetet? Összeomolhat-e az európai energiahálózat? - Politikai Hobbista Süli Jánossal

A Világgazdasági Fórum, Bill és Melinda Gates alapítványával, valamint a patinás John Hopkins egyetemmel közösen, 2019 októberében egy pandémiás szimulációt rendezett. Ahol egy denevérekről sertéseken keresztül, majd pedig már emberről emberre is terjedő vírus söpört végig a világon, halálesetek millióit és súlyos gazdasági károkat okozva. Ismerős? Nem véletlenül. A szimuláció alig néhány hónappal később megvalósult, és ma is tart. Covid19nek hívják. Idén júliusban a Világgazdasági Fórum újabb szimulációt rendezett. Ezúttal egy online vírus, egy ún. “kiberpandémia” jelenségét vizsgálták. Például ha terroristák fertőzik meg összehangoltan a világméretű hálózatokba bekötött számítógépeket. És emiatt esetleg a kormányok úgy döntenek, hogy lekapcsolják az Internetet, vagy legalábbis korlátozásokat vezetnek be. És mi van, ha nincs valós támadás, de mégis elhitetik a lakossággal a veszélyt, és ezzel legitimálják a magánéletünk fölötti uralmat a technológiai óriáscégek? Megannyi kérdés, amire nincs megnyugtató válasz…de a műsorból azért kiderül néhány lehetőség.
Jövőre úgynevezett félidős választások lesznek az USA legtöbb tagállamában. Ennek előjátékaként a hónap elején két kormányzóválasztás is volt, mindkettő a demokratákhoz húzó államokban. Virginiában váratlan republikánus győzelem született, New Jersey-ben pedig majdnem. (Felettébb gyanús körülmények között a demokrata kormányzó a szavazatszámlálás utolsó szakaszában végül fordítani tudott.) A legnagyobb meglepetést azonban egy kamionsofőr okozta, aki szintén republikánus színekben győzedelmeskedett az állami szenátus elnöki tisztségét 2010 óta betöltő demokrata ellenfelével szemben.
A második félidőben Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt a Hobbista vendége, aki nem csak politikus, de az energetika területét alaposan ismerő, igazi szakember is. Így nem csak az épülő Paks II-ről, vagy az atomenergiáról tudhattunk meg tőle számos fontos dolgot, hanem például arról is, hogy miért teszik tönkre a németek a saját gazdaságukat a zöld lobbi kedvéért. Vagy hogy miért működhet hirtelen sokkal-sokkal több szélmalom, ahogy átlépjük Hegyeshalomnál az osztrák határt. És hogy mennyibe kerül ma egy kilowatt áram, és milyen árat jósolt alig néhány évvel ezelőtt Jávor Benedek, a paksi bővítés ellen hadakozó magyar ellenzéki EP-képviselő. Segítünk: nagyon nem találta el…

“Köszönjük, hogy a reklám megnézésével támogatod a PestiTV létezését!”

Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture