Ifj. Lomnici Zoltán a Plebejus Polbeatben alaposan leforrázta a magyarokat a nácik utolsó csatlósaként ábrázoló Róna Pétert 2022.03.12.

PPLEP1006585H.mp4

PPLEP1006585H.mp4

A jobboldal és a nácizmus közé egyenlőségjelet tenni anakronisztikus, politológiai értelemben is hibás és hétköznapi értelemben sem állja meg a helyét – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Plebejus Polbeatben annak kapcsán, hogy a baloldal köztársaságielnök-jelöltje, Róna Péter beszédében azt mondta, hogy a magyarok a náci Németország csatlósai voltak, de ezt a történelmi hibát most az oroszokkal nem szabad elkövetni. A műsor további részében (Kroó Zitával, Stefka Istvánnal és Huth Gergellyel beszélgetve) szó volt az ukrán–orosz háborúról és arról is, hogy Márki-Zay Péter kampányát a párttörvényt megkerülve, külföldről finanszírozhatják.

A baloldali összefogás köztársaságielnök-jelöltje, Róna Péter beszédében a többi között azt mondta, hogy Magyarország egy véres háború közelében van, amelyet egy olyan hatalom indított el, amelyhez a kormányt „szoros baráti kapcsolatok fűzik”. Majd azzal vádolta meg a magyarságot, hogy a náci Németország „csatlósaként” a végsőkig kitartott a németek mellett, de ezt a történelmi hibát szerinte nem szabad megismételni, hiszen már az egész világ elítéli Oroszországot. Róna Pétert azonban még sajátjai között sem szavazta meg mindenki.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint mi, magyarok nem voltunk a nácik csatlósai, ahogyan azt Róna Péter gondolja. A baloldal azért tér vissza ehhez a toposzhoz újra és újra, mert volt egy időszak, amit az alaptörvény úgy rögzít, hogy Magyarország elveszítette szuverenitását, és ott valóban voltak hazánkban is nemzetszocialisták, akiket ma már Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje képvisel. Az alkotmányjogász kiemelte:

A huszadik században szélsőségeseket soha nem juttattak be a magyar emberek a parlamentbe. Ez ténykérdés. Sem a dolgozók pártja, sem a nyilas párt nem tudott többséget szerezni.

Hozzátette ifj. Lomnici azonban azt is, hogy ma a parlamentben valóban van egy párt, amelynek van egy ilyen szempontból sötét múltja. Leszögezte:

A jobboldal és a nácizmus közé egyenlőségjel tétele az anakronisztikus is, politológiai értelemben is hibás és hétköznapi értelemben sem állja meg a helyét.

A PestiSrácok.hu újságírója, Kroó Zita nem tulajdonít különösebb jelentőséget már annak, hogy a baloldal putyinistának vagy épp nácinak bélyegzi a magyarokat, szerinte ugyanis egy köztársasági elnöknek minden magyart kellene képviselnie:

Egy Róna Péter, akiről a sajátjai is azt mondják, hogy „pici, huncut gazember”, engem ő nem tud meggyőzni.

Stefka István szerint a legmélyebben el kell határolódni ettől a kijelentéstől. Azt, hogy a baloldal Róna Pétert jelölte erre a posztra, az önmagában jelzi a zűrzavart azon az oldalon:

Olyan embert jelöltek, aki már ebben az úgymond elnöki bemutató beszédében sorra sértette az embereket.

A Plebejus Polbeatet minden csütörtökön este hét órakor rögzítjük az R56 Szabadságharcos Sörözőben (II. kerület, Bem rakpart 53., a Margit híd budai hídfőjénél) nézőink bevonásával. Az adás szombat este nyolckor látható a Pesti TV műsorán, majd visszanézhető a pestitv.pestisracok.hu oldalunkon.

“Köszönjük, hogy a reklám megnézésével támogatod a PestiTV létezését!”
Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture