Miért nincs a szovjet megszállás áldozatainak egy rendes emlékműve? – Szakály Sándor a Plebejus Polbeatben 2020.11.06.

Élet a megfélemlítés és megszállás alatt - Szakály Sándor történész a Plebejus Polbeatben.

Élet a megfélemlítés és megszállás alatt - Szakály Sándor történész a Plebejus Polbeatben.

A Plebejus Polbeat vendége Szakály Sándor, magyar történész, az MTA doktora és a Veritas Intézet főigazgatója volt. Arról beszélgetett Huth Gergellyel és Stefka Istvánnal, hogy milyen következményekkel jár a katonai megszállás egy ország életére. Történelmi tény, hogy Európa nagy részét sújtotta a német megszállás, ami Magyarországot 1944-ben érte el. Tőlünk azonban elloptak még 45 évet a szovjet megszállók és ki tudja még mennyit, hiszen az elnyomás és a diktatúra hatása máig tart, miközben újabb fenyegetések, a terror és az ideológiai megszállás kísérlete is elérhet bennünket”.

Ausztria 1955-ig egy négy nagyhatalom által megszállt ország volt, az osztrákok sem voltak gazdaságilag és politikailag jobb helyzetben, mint mi, de tőlük kivonulnak a szovjet csapatok és a többi ott állomásozó haderő. Magyarországgal ellentétben ott megkezdődhetett egy fejlődés. –„A szovjet csapatoknak el kellett volna hagyniuk Magyarországot 1955. december 31-ig.” – mondta a történész, majd elmagyarázta, hogy ennek azért kellett volna megtörténnie, mert a párizsi békeszerződés értelmében, a szovjet csapatok csak azért állomásozhatnak Magyarországon, hogy fenntartsák a kapcsolatot Ausztriával.

Szakály Sándor azt is igyekezett elmagyarázni, hogy miért kerültünk ilyen rossz helyzetbe. A szovjetek akarata mindig sokkal jobban érvényesült, mint a többi nagyhatalomé, amelyekkel teljesen felosztották egymás között a világot. –„Mindig sokkal könnyebb más területéből adni, mint a sajátjukból.” A szovjetek 45 év alatt kifosztottak az országot és ekkor már kezdtek rádöbbeni az emberek, hogy nyugatról nem várhatunk segítséget. Helyrehozhatatlanul visszavetette az ország fejlődését a kommunizmus, jogfosztottá és kiszolgáltatottá tette.

„Miért nincs szovjet megszállásnak egy rendes emlékműve?” – tette fel a kérdést Huth Gergely. „Magyarországot a szovjetek elfoglalták és nem felszabadították” – kezdte a választ Szakály Sándor, úgy folytatva: a kérdés onnan indul, hogy miért lehetnek még a mai napig szovjet emlékművek, amik az ország a kifosztásnak állítanak emléket? Szakály Sándor elmondta, hogy szerinte sokban hozzájárul ehhez az is, hogy Oroszország és Ukrajna egyértelműen megüzente: addig maradnak háborítatlanok az ottani magyar katonasírok, amíg a Szabadság téri szovjet emlékmű a helyén marad. Ezt a világos jelzést kellett megfontolni az emlékmű sorsának elbírálásakor.

A műsort a nézők kérdéseivel zárták, Szakály Sándor igyekezett minden felvetésre felelni. A Plebejus Polbeatet keddenként este hétkor a Revolution ’56 Szabadságharcos Sörözőben rögzítjük, az ismert járványügyi intézkedések miatt a következő egy hónapban zárt ajtók mögött. A felvétel vasárnap este negyed nyolckor kerül a PestiTV adásába, illetve a pestitv.pestisracok.hu oldalra.

Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture