Bebizonyosodott, hogy a 2002-es köteles trükköt már nem lehet újra előadni – Mráz Ágoston Sámuel a Plebejus Polbeatben 2021.12.04.

PPLEP1005636H_JAV_JAV.mp4

PPLEP1005636H_JAV_JAV.mp4

Mivel sikerült lefegyverezni a posztkommunista-liberális baloldalt és propagandistáit, miért nem tudták újra megkomponálni Kövér László 2002-es köteles beszédét és mekkora szerepe van ebben a jobboldali elemző-közvéleménykutató cégeknek, think-thankeknek, amelyek akkor még alig léteztek? – kérdeztük a Plebejus Polbeatben Mráz Ágoston Sámueltől. A 15 éves Nézőpont Intézet alapítójával Huth Gergely és Szarvas Szilveszter beszélgetett, az adásban bemutatták a Hír TV Civil kaszinójának egy 15 évvel ezelőtti részletét is, melyben Mráz Ágoston pályakezdő elemzőként, Huth pedig pályakezdő műsorvezetőként szerepelt.

Múlt hétvégén Kövér Lászlót egy másfél éves, a titkosszolgálatok állománygyűlésén elhangzott beszéd felvételével próbálták lejáratni (amiről elsőként a PestiSrácok.hu írta meg, hogy az eredeti, értelméből nem kiforgott szövegben magyar szemszögből semmi kivetni való nincs), ám a balliberális média kétségbeesett próbálkozása hamar hamvába hullt. 2002-ben ugyanakkor maga a választás úszott el egy hasonló akció révén, a “köteles beszéd” köré épített MSZP-s kampányon. (Kövér László anno valójában arról beszélt, hogy ha a baloldaliakhoz hasonlóan nihilistán gondolkodnánk, akár akár fel is köthetnénk magunkat, ebből lett az a nagyon hatékonyan előadott narratíva, hogy a Fidesz felköttetné a másként gondolkodókat – ráadásul Kövérrel ellentétben a baloldaliak szájából manapság rendre elhangzik a lámpavasazás.)

Kettő meg kettő négy, az igazságot ki kell mondani

– ilyen egyszerű volt a feladata a kétezres évek elején megalakuló elemző intézeteknek. Azóta a hazugság nem marad megválaszolatlanul. Erről Orbán Viktor beszélt a Nézőpont Intézet születésnapi rendezvényén. Mráz Ágoston Sámuel a műsorban ezt úgy egészítette ki: ha politikusok hazugságára politikusok válaszolnak, az a bizonytalan választók szemében egy döntetlen. A hazugsággal szembeállított igazság ugyanakkor egy olyan értelmezési verseny, amit több szinten kell megvívni és ebben van fontos szerepe az elemzőknek.

Amikor mi 2006-ban létrejöttünk, éppen egy másik orbitális hazugság, az őszödi beszéd volt terítéken, volt tehát bőven feladatunk

– emlékeztetett a Nézőpont alapító-igazgatója. Szarvas Szilveszter és Huth Gergely kérdéseire kiderült az is, hogy a Nézőpont közvélemény-kutatói az elmúlt 15 évben nagyon pontosan becsülték meg a választások eredményét és szóba került az elemzők azon hálátlan feladata is, hogy a közvélemény pontos ismeretében olykor jó és erkölcsös döntésekről kell lebeszélni a politikusokat, például az olimpiai népszavazás végigviteléről, vagy a vasárnapi boltzár fenntartásáról.

A Mráz Ágostonnal folytatott érdekfeszítő beszélgetést érdemes összevetni a másik nagy jobboldali think-thank, azaz a Századvég vezérigazgatójával készített Plebejus Polbeat-adással, ahol Fűrész Gábor többek között arról beszélt: “Még túl hosszú idő van hátra a választásig, hogy Márki-Zay Péternek ne kellene vállalnia a szembesülést a valódi karakterével.”

A Plebejus Polbeatet minden csütörtökön, este hét órától a nézők közreműködésével rögzítjük az R56 Szabadságharcos Sörözőben (II. kerület, Bem rakpart 53., a Margit híd budai hídfőjénél), az adás szombat este nyolc órakor látható a Pesti TV műsorán, majd visszanézhető a Pesti TV oldalán.

“Köszönjük, hogy a reklám megnézésével támogatod a PestiTV létezését!”
Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture