Az Ügy – Szolgálat vagy küldetés? 2021.06.03.

Az Ügy - Szolgálat vagy küldetés?

Az Ügy - Szolgálat vagy küldetés?

Szabó Tímea életútja egy James Bond film forgatókönyvében is megállná a helyét – erre hívtuk fel előző adásunkban a figyelmet. Felidéztük azt is, hogy a PestiSrácok.hu tényfeltáró cikksorozata, a Kik vagytok ti? Külföldiek a magyar politikai életben már 2018-tól kongatja a vészharangot: Magyarország belpolitikájába számos olyan beavatkozási kísérlet figyelhető meg, ami nem hazánk, hanem más országok, nemzetek érdekét szolgálják. Nem csupán a Momentum elnökségi tagjairól lehet elmondani, hogy már megalakulásukkal is saját hazájuk ellen tevékenykedtek, az ellenzék látványos összefogása sem a véletlen műve. Bár azt gondolnánk – és szeretik ezt hangoztatni – , hogy különböző ideológiai alapokkal rendelkeznek, az Ügy mai adásában rávilágítunk bizonyos összefüggésekre, melyek ismeretében elgondolkodtató, hogy milyen érdekek mentén szerveződő társulás az, ami gőzerővel próbálja megdönteni az Orbán-kormányt. A jogállamiság nevében diktátorozó ellenzék színe-java annyira transzparens, hogy még saját önéletrajzukban is ellentmondásokat figyelhetünk meg. A parlamenti mikro-manó-frakció, vagyis a Párbeszéd pedig elképesztő magabiztossággal feltűnősködik évek óta, Szabó Tímeával az élen.

A társelnöki pozíciót betöltő Szabó hollywoodi filmekbe illő életútjában nem csupán az az érdekes, hogy a szegedi kommunikáció szakos diplomájával a harvardi egyetemen lesz kutatásvezető, majd Kabulban és Pakisztánban is él az ENSZ égisze alatt tevékenykedve abban az időben, amikor még a magyar katonák is veszélyesnek tartották az ottani missziót, de az is elég sok kérdést felvet, hogyan és miként segíthet egy magyar lány az afgán kormány felállításában és a jelentős sikerek ellenére – fegyveres konfliktusok megoldása, lobbi, presszió – , miért ejtőernyőzik hirtelen vissza Budapestre. Az álomkarrier legújabb állomása ugyanis 2003 volt, ekkor kanadai magyar férjjel tér vissza Magyarországra, a nem kicsit baloldali nézetekkel rendelkező házastárssal, aki – egyes forrásaink szerint – úgy tudta, Tímea CEU-ösztöndíjasként került a Harvardra. Itt egy kicsit mélázzunk el azon, vajon ezt miért nem találjuk meg az életrajzában, sőt, az interneten sem…? De ugorjunk vissza 2003-ba, amikor a fényes karrier Budapesten folytatódik. Merthogy Tímeánknak akkora szerencséje volt, hogy rögtön kapott egy vezető pozíciót a MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁGNÁL. 2004-2008 között itt tevékenykedett, s amint látni fogjuk, nem is akárhogyan. Nézzük, miről is van szó.
2003-ban tehát Szabó Tímea visszatér BP-re, férjével, Frank Zsigóval, akinek egyébként azt mondta, hogy CEU-ösztöndíjasként sikerült a Harvardra bekerülnie. Kár, hogy erre semmi bizonyítékot nem találtunk, sőt, még nyilatkozataiban sem említette soha. Mint ahogyan azt sem, hogy milyen szaktekintéllyel írta a CARE International számára készített tanulmányt. Paul O’Brien egyébként elég híres ahhoz, hogy villoghaasson vele, mégsem tette. Pedig az Oxfam America alelnöke és tanácsadója volt Afganisztán elnökének is. Az Oxfamhoz való csatlakozása előtt Paul öt évet töltött Afganisztánban, ahol az elnök vezető gazdasági tanácsadója volt, valamint két pénzügyminiszternek a segélyek kezelésében is segédkezett, valamint a fejlesztés tervezésével és a politikai reformmal kapcsolatban is számos ötletet adott az afgán kormánynak.  Ezt megelőzően a CARE Internationalnél dolgozott, mint afganisztáni érdekképviseleti koordinátor és afrikai politikai tanácsadó. Korábban Paul az Echoing Green Alapítvány elnöke volt, amely kockázati filantróp elveket alkalmaz a társadalmi vállalkozók támogatására, de nevéhez fűződik a kenyai Jogi Erőforrások Alapítvány is, melynek társalapítója. Mindemellett az afganisztáni Emberi Jogi Kutatási és Érdekképviseleti Konzorcium alapítója. 2021. márciusában ő lett a USA AI elnöke.  szerint ugyanis kirajzolódik, hogy az afgánokba beleszerelmesedett lány Magyarországon végzett tevékenysége gyakorlatilag megfelel egy elnöki rendeletnek, ami a hírszerző tevékenységről szólt. Az ún. NSPD -26 2003.02.23-i direktívája gyakorlatilag útmutató ahhoz, ami Szabó kisasszony életútjában jól látható. Kíváncsiak a részletekre? Kapaszkodjanak meg, rázós rész következik! Az Ügy második felében pedig egy egészen másfajta szolgálatot mutatunk be, ami valóban szívből szól. A katolikus Karitász nemzetközi konferenciáján a magyar orvosmisszió újabb küldetéséről beszélgettünk.

“Köszönjük, hogy a reklám megnézésével támogatod a PestiTV létezését!”
Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture