Az Ügy: Bemutatjuk, kik is állnak a tanártüntetések mögött 2022.02.12.

Az Ügy: Bemutatjuk, kik is állnak a tanártüntetések mögött

Az Ügy: Bemutatjuk, kik is állnak a tanártüntetések mögött

A pedagógusok sztrájkra készülnek, a január 31-i nem túl sikeres akció után most márciusra hangolják a megmozdulást. Teszik mindezt annak ellenére, hogy még a szülők körében is óriási volt a felháborodás, kevés a támogatottsága szakmai berkeken belül is, a két szakszervezet azonban másként próbálja feltüntetni a helyzetet, amit krízisként jellemeznek. Ezt a válságot 12 éve nem sikerült kellőképpen menedzselniük, hiszen ha megfigyelték, ciklikusan kezdenek bele az elégedetlenségbe a társadalomból önmagukat különválasztó tanárok, akikre az a nyomasztó feladat hárul, hogy a jövő generációját képezzék. Igen, tudjuk, hogy ez óriási feladat, és azt is, hogy nem könnyű. De azoktól, akik ezt a hivatást választják, elvárható, hogy ne vigyék a katedrára a politikát és ne vonják bele a rájuk bízott gyermekeket sem abba, ami egyébként nem rájuk tartozik. Hangsúlyozzuk: műsorunknak nem az a célja, hogy a pedagógusok ellen hergelje önöket, sokkal inkább arra szeretnék felhívni a figyelmet, nem minden az, aminek látszik. Nézzük, miről is van szó. 

Vitathatatlan, hogy a pedagógusok megbecsültsége továbbra sem éri el a kívánt szintet. Nemcsak anyagilag volna szükség előrelépésre, de csökkenteni kellene a tanárokra háruló terheket is. Ugyanakkor mindezek ellenére is egyértelműen kijelenthető, hogy javult a pedagógusok és az iskolába járó diákok helyzete a mögöttünk hagyott kormányzati ciklusokban, az oktatással kapcsolatos döntések pedig kézzelfogható eredményeket is hoztak. Mivel az anyagi lehetőségek behatároltak, így nyilvánvaló, hogy nem lehet minden kulcsterületet egyszerre fejleszteni, ám a kormányzati szándékot látva joggal hihetünk abban, hogy a következő években további előrelépések történnek majd az oktatásban is. Erre szükség is van, hiszen minden szegmensben van hová fejlődni, ám ezt semmiképpen nem hangulatkeltéssel, véletlenül (?) a választások előttre időzített sztrájkfenyegetéssel kell kieszközölni, mert így nehéz elhessegetni magunktól azt a gondolatot, hogy valójában nem az oktatás és a pedagógustársadalom helyzetének javítása a valódi cél, hanem a politikai hangulatkeltés…

2010-ben egy pályakezdő, főiskolai végzettségű pedagógus bére átlag bruttó 122 000 forint volt, ma bruttó 312 000 forint. Egy 20 éve dolgozó, főiskolai végzettségű pedagógus bére bruttó 149 145 volt, ma pedagógus I. fokozatban bruttó 328 860 forint, pedagógus II. fokozatban pedig bruttó 361 746 forint.

Felemelte a fejét a pedagógustársadalom: a fenyegetések, becsapások és félreinformálások ellenére is volt több mint 20 ezer olyan ember, aki névvel és arccal vállalta, hogy nem ért egyet sem a jelenlegi oktatáspolitikával, sem a bérével, sem a munkaterheivel. Totyik Tamás a 24.hu-nak hangsúlyozta, annak külön örülnek, hogy nemcsak a tanárok, de a szülők is felismerték a helyzet komolyságát. Hiába kényszerítették sok helyen az intézményvezetőket arra, hogy a sztrájk törvénytelenségére hivatkozva rendeljék be a gyerekeket az iskolába, a szülők ennek számos helyen ellenálltak. Érdekesség, hogy többszáz olyan üzenetet kapott szerkesztőségünk, amiben felhívták a figyelmünket arra, a szülőket is sztrájkra szólítják fel a tanárok. Teszik mindezt úgy, hogy azt harsogják, ez nem politika, hanem a gyerekeik érdeke. De vajon hogyan is lehetne politikamentes az a sztrájk, ahol az összellenzék által viselt kék szalagot tűzik ki magukra a résztvevők? És vajon miért mondják magukat függetlennek azok, akik már 12 éve folyamatosan uszítanak tanártüntetés címén a kormány ellen? Műsorunkból kiderül, kik is állnak valójában a pedagógussztrájk mögött. 

Politikai balhékeltés az oktatásügy?

Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar köznevelési rendszer betegségeinek az orvoslása helyett a politikai balhékeltés és a kormánybuktatása célja a pedagógusok sztrájkját támogatóknak. De nincs új a nap alatt. 2010 óta rendszeresen ugyanazok a civilnek álcázott, az MSZP és az azóta kimúlt SZDSZ holdudvarához tartozó hálózatok, szervezetek mozgatják a háttérből a kormányellenes tüntetéseket, és ez a Tanítanék Mozgalom pedagógustüntetéseinek eseteiben sem volt másként. Az egyébként jó ügyért harcoló pedagógusok bizonyos platformjait behálózták a liberálisok, már meg sem lepődünk azon, hogy kiderült, a civil, szakmai megmozdulásnak indult és annak kikiáltott pedagógustüntetés keverőpultja mögött kezdetben Schilling Árpád és a Krétakör állt. Schilling és a Krétakör feltűnése azért is pikáns, mert a korábbi, 2013-14-es diáktüntetéseken is az “első sorban” állt a Krétakör, amely akkor a HaHa diákmozgalommal és Bajnai Gordon Együtt2014 nevű pártjával tüntetett együtt. 2013-ban a Heti Válasz cikke szerint szép summát kaptak Soros György nemzetközi alapítványától, az Open Society Foundation jóvoltából a kampány startjakor szétosztogattak félmilliárd forintot, majd 36 millió forintot akasztottak a Norvég Civil Támogatási Alap kasszájából is. Gulyás az ATV-ben azt nyilatkozta, a pénzt például Lázár János elleni tüntetés szervezésére használták fel, de Schilling főpénztárosa a PestiSrácok.hu-nak is beszélt minderről. Gulyás egy 2013-as interjúban kijelentette: “kifejezetten a Humán Platform és társszervezeteinek megerősítésére és tevékenységének országos kiterjesztésére szolgál ez a pénz.” Ez az a szervezet a Krétakör virtuális mozgalma, amely saját hitvallása szerint az oktatási és a szociális szféra elégedetlenkedő dolgozóit szeretné képviselni. Akkoriban a személyi átfedésekből jól láthatóan Bajnai Gordon politikai projektjének részeként, ma újfent csak kormányellenes civilként.  Nemcsak Schilling Árpád a kapocs a 2013-14-es, részben Bajnai Gordon kampányemberei által szervezett diáktüntetések és a későbbi Pukli-féle demonstráció között. Füzessy Károlyról, a Bajnai-csapat tagjáról korábban megírtuk, hogy 2013-ban részt vett a Fidesz-székház elleni támadásban, majd szervezőként és szónokként köszönt vissza. A pedagógustüntetések vezéralakja, Pukli István felesége pedig az Alkotmányvédelmi Hivatalnál dolgozott akkoriban. A Tanítanék Mozgalom vezetője  annyit ismert el, hogy neje valóban a Belügyminisztérium munkatársa, de mivel nem közszereplő, az a nyilvánosságra nem tartozik. Forrásaink arra is felhívták a figyelmünket, hogy a tanártüntetések vezéralakjai közé tartozik az elmúlt rendszer egyik hírhedt tartótisztje, valamint fia, aki a Helsinki Bizottság munkatársa.

Pukli 1997 augusztusában a Fadd-Domboriban megrendezett közéleti táborban került kapcsolatba a Magyar Szocialista Párttal. Ezen a nyáron lett tagja az Ifjú Szocialisták Mozgalomnak, majd ugyanezen év októberében társaival együtt megalakította a Mozgalom szekszárdi alapszervezetét, és tagja lett az MSZP paksi alapszervezetének is. A Tanítanék Mozgalom vezéralakja indult az 1998-as parlamenti választásokon az MSZP Tolna megyei listáján, de nem jutott be a parlamentbe. Pukli szocialistákhoz fűződő múltja kapcsán a börtönt megjárt Zuschlag János is megszólalt. Az MSZP volt parlamenti képviselője – aki 2011-ben jogerősen 6 évet kapott 72 millió forint szabálytalan elköltése miatt – több sajtóorgánumnak, tv-csatornának is azt nyilatkozta Pukliról, “barátok és harcostársak voltak.” Együtt dolgoztak a szocialista ifjúság szervezetben, melynek országos ügyvezetője Zuschlag volt. Sőt Zuschlag János a TV2 Tények februári adásában azt állította, Pukli tudta, hogy milyen pénzekből finanszírozták a szervezeteket. Az adást követően pedig a Facebookon keresztül üzent Puklinak.

Történhetett valami a már-már elviselhetetlenül foLYtogató diktatúrában, ahol elnyomás alatt haldoklik, sőt, már többször meg is halt a sajtószabadság. Mégis független fiatal függetlenek függetlenül alapítottak egy független portált és függetlenekként tüntettek a diktatúra ellen a függetlenségért. Egyetlen szépséghiba, hogy ezt a függetlenségmantrát olyanok szokták használni magukra, akiknek semmi közük a függetlenséghez. Nemcsak a szövegük ismerős, hanem néhányuk arca is. Legfüggetlenebb tagjuk kétségkívül Békés Gáspár, akit elég nehéz volt elkerülni, ha az ember 2017 óta megfordult ellenzéki tüntetésen. Emberünk a CEU-féltő banzájon bukkant fel, mint az egyetem egykori diákja, ahol az azóta momentumos Berg Dániellel ők voltak a fő szónokok. Felbukkanását követően a Független Diákparlament kommunikációs főkoordinátoraként, továbbá bloggerként és tüntetőként igyekezett megbuktatni a magyar miniszterelnököt. A Független Diákparlamentet egyébként érdemes megjegyezni – nemcsak mint egy valós felhatalmazás nélküli vágyparlamentet, hanem mint balliberális aktivistaképzőt és a Millenna keltetőjét is. Békés Gáspár az új portál legreneszánszabb embere, igazi polihisztor, aki ifjúságpolitika, mémművészet, környezetvédelem, tudomány és kultúra terén is ígér alkotásokat. Az Ateista Társaság tagjaként is igencsak hátborzongató gondolatokkal sokkoló Békés Gáspár végül Karácsony Gergely vezette főpolgármesteri hivatal egyik tanácsadója lett, majd a baloldal által is vállalhatatlanná vált nyilatkozatai miatt megváltak tőle. Azóta abban éli ki magát – legalábbis facebookos bejegyzései szerint -, hogy kerékpárral rója Budapest utcáit, hogy levideózza, majd feljelentse a szabálytalan autósokat. Ehhez a különösen ígéretes karrierhez ezúton is gratulálunk!

Háttérpénzekből mozgatják a szálakat

Aztán a Független Diákparlamentnél belátták, mennyire értelmetlen diákképviseletet mímelni meg évente választásosat játszani, miközben nemhogy alig érdekli a diákságot ez az egész, hanem több esetben még kellő számú jelöltet sem tudtak felállítani az ún. parlamentjükhöz. Ezért ahogy az utolsó magyarországi kommunista parlament lényegében átvedlett MSZP-vé, a Független Diákparlament is átalakult Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalommá. Most a FreeSZFE név alatt futó diákok az aktuális támogatók. Az Ügy annak is utánajárt, hogy azok mozgatják a tüntetéseket, akik eddig nagyon kis támogatottsággal rendelkeztek. Zavart tudtak okozni, de eredményt nem. Tehát így is meg kellene vizsgálni a tanárok sztrájkját szervezőket, azokat, akik mindig bomlasztás, megosztást hoznának a társadalomba, és ezek a szervezők szinte ugyanazok, mint az elmúlt 10-12 évben. Háttérpénzek, háttérhatalmak mozgatják a szálakat. Alapvetően baloldaliak és liberálisok, ennek ellenére a kimúlt kommunista diktatúra visszaálmodói. De miért is lehetnének mások, mint marxisták, kommunisták, liberálisok. Például az Oktatói Hálózat szervezte a nemzetközi petíciót Lukács György szellemi hagyatékáértAzért a marxista, kommunista Lukács Györgyért aggódtak, aki a Tanácsköztársaság ideje alatt forradalmi népbiztosként Poroszlón nyolc ember főbelövetésére adott ki parancsot. Ez az Oktatói Hálózat azért a gyilkosságokért felelős Lukács Györgyért állt ki, aki az MSZMP befolyásos embereként a magyar szellemi élet kiválóságait, például Hamvas Bélát, Weöres Sándort szorította ki a közéletből és sok magyar értelmiségit tett tönkre, emigrációba kényszerített. 

Az a kormányzat, amely elkötelezte magát a nemzeti-keresztény-konzervatív értékek mellett, nyilván jókora gyomrost húzott be a keresztényellenes, liberális, kozmopolita erőknek. Ők pedig nem is hagyták szó nélkül. Felismerték, hogy a pedagógusokat maguk mellé állítani egy jó alap, de még így is a társadalom kisebbségét képezi. Naná, hogy kellett hozzá a diákok bevonása is-  polgári engedetlenségre bíztatva őket -, majd a szülőket célozzák meg. (A szülők hergelését sem bízták a véletlenre.) Tudjuk, a pedagógusok helyzete, jövedelme terén van még bőven teendő. De a szakszervezetek csak a politikai botrányban érdekeltek. És persze a baloldal sikerében. Az Ügyben bemutatjuk az elmúlt 12 év erre irányuló törekvéseit.

“Köszönjük, hogy a reklám megnézésével támogatod a PestiTV létezését!”

Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture