Az Ügy- Már nem csak a koronavírus járvánnyal kell megküzdeni, hanem a posztcovid is veszélyt jelent 2021.04.17.

Az Ügy- Már nem csak a koronavírus járvánnyal kell megküzdeni, hanem a posztcovid is veszélyt jelent

Az Ügy- Már nem csak a koronavírus járvánnyal kell megküzdeni, hanem a posztcovid is veszélyt jelent

Küzdelmes hetek állnak egy paksi család mögött, a negyvenes éveiben járó Bea ugyan már túl van a nehezén, otthon lábadozik, de nagymamája és édesapja belehalt a koronavírus miatti fertőzésbe, édesanyját is kórházban kezelték. Beának pedig a gyász és a fájdalom mellett pedig még azzal is meg kell küzdenie, hogy hárítsa azokat a kommentelőket, akik bizonyítékokat követeltek tőle, hogy valóban kórházban fekszik és koronavírus miatt kezelik. Igen, jól olvassák: léteznek olyan embertársaink, akik még egy ilyen helyzetben lévő betegről is azt állítják, hogy megbízásból ír úgynevezett „covid-naplót”.
Beánál koronavírust és kétoldali tüdőgyulladást diagnosztizáltak, oxigénpótlást kapott. Minden éjszaka küzdelmet folytatott az életért, rettenetes, kínzó fájdalmak gyötörték. Beszámolója szerint többségében negyvenes éveikben járó emberekkel van tele a kórház, akik közül többen talán soha nem térnek már haza.Bea ismét együtt lehet édesanyjával, akit hétfőn engedtek haza a kórházból. Az Ügynek úgy fogalmazott: nagyon hálás az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért és nem tudja szavakkal kifejezni, mennyire sokat jelentett emberségük, szakmai tapasztalatuk átvészelni a kórházban töltött napokat. Arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány nem válogat, az emberi felelőtlenség pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ő családjukhoz hasonló tragédiák következzenek be.
A Covid-19 ellen nincs tökéletes védelem, de a védőoltás segít abban, hogy enyhébb lefolyású legyen a kór és ne halállal végződjön a fertőzés. Békeffy Magdolna doktornőt arról kérdeztük, mi a posztcovid-szindróma. Mint mondta: ennek tünetei közé tartozik a leggyakrabban előforduló, hosszú távon fennmaradó tünetek a szaglás- és ízérzékelés elvesztése, valamint a kimerültség, de viszonylag nagy arányban számoltak be az életminőségre kiható, hosszú távon fennálló tünetekről. is.  A Poszt covid-19 szindróma szakmai kezelését érintő kérdésre úgy válaszolt: a betegség természetéből adódóan a teljes gyógyuláshoz további kezelésekre van szükség, mert a fertőzésből kigyógyultak esetében számos szövődmény például fejfájás, mozgászavarok vagy éppen légzési nehézségek állhatnak fent. Dr. Orosz Enikő laboratóriumi szakorvos, pszichoterapeuta az Országos Onkológiai Intézet Központi Klinikai Laboratóriumának főorvosa, a Tumor marker és a Hormon részlegek vezetője szerint az elhízásnak komoly szerepe van a betegség súlyosbodásában. A túlsúlyos vagy elhízott betegeknél nagyobb a kockázata a Covid-19 súlyosabb lefolyásának, a túlsúlyos vagy elhízott Covid-19-páciensek esetében annak is nagyobb a valószínűsége, hogy oxigénpótlásra vagy lélegeztetésre szorulnak, szemben az egészséges súlyú betegekkel. Ezért is fontos az életmódváltás, a táplálékkiegészítők és a rendszeres mozgás az életünkben. “Az elhízottaknak nagyon oda kell figyelniük, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzést, mert ők sokkal nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi ellátásra és kerülhetnek lélegeztetőgépre, mint a normál testtömegűek. Egyébként a súlyos fertőzés kockázatát a súlyos elhízás és a mozgáshiány is okozza. A sav-bázis egyensúlyra a testünk kínosan ügyel, de az állati fehérjék fogyasztásának csökkentése, helyette a zöldségekre és a gluténmentes gabonákra helyezni a hangsúlyt alapvető dolog, mert így gyorsul az anyagcsere és a méregtelenítés is – fogalmazott. A betegségen átesett embereknek azt javasolta, napi 30 perces séták a friss levegőn segítik a vér oxigénszintjének növelését, a vitaminokat és a tápléáékkiegészítőket is ajánlja. Legfontosabb út a gyógyuláshoz, hogy ne engedjem elhatalmasodni magamban a betegségtudatot – fogalmazott. Erről beszélt Pajor András atya is, akit arról kérdeztünk, mennyire fontossá válhat ezekben az időkben a lelkigondozás, az egymásra való odafigyelés és a felelősség. Az Ügyben megszólalt egy kismama is, aki elmondta, ő miként éli meg várandósságát a koronavírus-járvány alatt és milyen óvintézkedéseket tett meg a baba és saját egészségének megóvása érdekében.

“Köszönjük, hogy a reklám megnézésével támogatod a PestiTV létezését!”
Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture