A rendszerváltás óta négyszer volt Magyarország fegyveres konfliktus közelében – Maróth Gáspár a Bögre klubban 2021.01.14.

Bögre Klub - Maróth Gáspár - Harckocsigyár zalaegerszegen

Bögre Klub - Maróth Gáspár - Harckocsigyár zalaegerszegen

Nem volt olyan régen 1989. decembere, amikor Nicolae Ceaușescu román diktátor nyíltan Magyarország megtámadására készült – vetette fel a beszélgetés elején Ferkó Dániel vendégének, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak, aki egyből megdöbbentő tényekkel válaszolt, habár előrebocsátotta: “kollégáim félnek elengedni egy-egy tévéstúdióba, nehogy kirobbantsak egy fegyveres összetűzést”. Ám a helyzet drámaibb – emlékeztetett a kormánybiztos – , hiszen az elmúlt 20-25 évben négyszer voltunk kitéve háborús fenyegetettségnek. A lakosság ezt egyébként észlelhette, de a békében élve nem nagyon akarunk szembesülni a háború rémével. Ukrajnában is éles a helyzet, miközben a NATO besorolása szerint a Balkán ma is nagyon erős konfliktusokkal terhelt térség. Azok tehát, akik szerint nem kellene költeni a honvédség fejlesztésére, badarságot beszélnek.

Maróth Gáspár a műsorvezető kérdéseire megjegyezte: nem aktuális téma a sorkatonai szolgálatról beszélni és tény, hogy amit itt korábban annak neveztek, azt sem a besorozottak, sem a kiképzőik nem vették komolyan, színjáték volt az egész. Éppen ezért nem szabad erre asszociálni, ha katonai szolgálatról beszélünk, mert a kadétképzés ma egészen mást jelent Magyarországon. A fiataloknak önmagában óriási élmény, hogy a világ legújabb haditechnikáival találkozhatnak és nem véletlen, hogy a multicégek is kapkodnak a katonai egyetemet végzett diákokért.

A kormánybiztos beszélt a folyamatban lévő haderőfejlesztésről, elárulta, hogy az izraeli Vaskupola légtérfelderítő rendszer, amit most kiépítünk, a legfejlettebb a világon. Fontos hír az is, hogy megkezdődik a zalaegerszegi harckocsigyár építése. – Kollégáim lecsillapítottak, mivel a készülő járművek úgy néznek ki mint egy tank, a laikusok nyugodtan hívhatják annak, de valójában lánctalpas, lövegtoronnyal ellátott csapatszállító páncélautókról van szó, nagyon korszerű felszerelésekkel.

Itt lépett be a beszélgetésbe a csütörtök reggeli Bögre klubok DJ-je, Mravik Gabi, aki nem csak Maróth Gáspárt, de Ferkó Danit is meglepte avval, hogy nagyon érdeklődik a gyárak és gyártósorok iránt és alig várja, hogy megnézhesse a zalaegerszegi üzemet.

Keresés

Enter / ESC visszatérés

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2020 PestiTV/PestiSrácok.hu

Hide picture